Domači lešnikovi keksi z ajdovo moko in eritritolom ali sladkorjem. So preprosti, ni kaj zafrkniti, dišijo in očarajo z občutkom nostalgije. To so tisti piškoti, ki te ponesejo v čase nedeljskih druženj s starimi mamami in babicami. Zapri oči in ugrizni v enega.

Sestavine (cca 40 piškotov)

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička (5 ml) vanilijevega ekstrakta
  • ½ žličke vanilije
  • 1 žlica (15 ml) limoninega soka
  • 300 g lešnikov (ali mletih, a sveže mleti bodo še posebej zadišali)
  • 100 g ajdove moke 
  • 80 g masla (sobne temperature)
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • In dodatno za posip:
  • 4 žlice sladkorja v prahu, 1 vrečka vanilijevega sladkorja in žlička vanilije

Priprava

  • lešnike drobno zmelji in dodaj še ostale sestavine, z mešalnikom zmešaj v testo
  • pripravljeno testo naj bo v hladilniku vsaj eno uro, še raje 2
  • pripravi posip iz sladkorja v prahu, vanilijevega sladkorja in vanilije
  • iz ohlajenega testa oblikuj kroglice (velikost orehov) in jih povaljaj v sladkorni mešanici
  • na pekaču naj bodo položeni dovolj daleč narazen (cca 4-5 cm)
  • peci jih 12 minut na 180 stopinj
  • zraven si privošči skodelico cimetove kave 
Lešnikovo ajdove bombice piškoti

Morda ti bo všeč tudi:

0